09 юни 2015

"Време разделно"

българино защо толкова лесно и бързо забравяш?


Гледах "Време разделно" по телевизията майка миналия месец. Предполагам малка част от вас също. Казвам "малка", просто, защото по това време по телевизора даваха нещо от сорта на "Трансформърс" и сигурно ви е било по-интересно. Разбираемо е. На никого не му се гледа как са побивали пра-пра-пра дядо му на кол и са го разпъвали между четири коня докато не се разкъса на парчета. На никого не му се гледа как са отвличали момченцата още като пеленачета за да ги превръщат в кръвожадни българоубийци (такива, които безжалостно биха разкъсали майка си в името на чуждата вяра). На никого не е приятно да гледа възстановка на изнасилването на пра-пра баба му и мъчителното ѝ хвърляне в някоя дупка като безжизнен гол труп. 

Извинете ... И това не ви харесва да го четете нали? 
Особено толкова рано в този слънчев летен ден.

Не искате да помните! Не искате да знаете! Искате да приемате с отворени обятия насилниците си и да им благодарите, да падате на колене и да забравяте, да изтривате, да късате нелицеприятните страници от миналото си. За това ВИЕ, да точно ВИЕ не сте съгласни, че един такъв филм е взел първо място в някаква си класация, въпреки че точно ВИЕ сте го класирали там и вашите прадеди са "заснети" в тези кадри.

Безсрамни сте вие! И не заслужавате излюзорната си свобода! Радвате се и ликувате докато някакъв очилат другар се извинява безочливо, на турски помазник за това, че някога са сменили името му!

А кой се извини на теб българино за 500те години насилие и ужас? Никой! И няма да го направи, защото ти не го искаш и защото ти не си достоен да го приемеш, защото не го заслужаваш, защото рушиш историята си и я смиташ под прашните килими на безвремието.

Извинявам се за този текст.
Извинявам се, че помня миналото и ще науча децата си да го помнят чрез книгите и филмите.

И запомнете българи! Щом чествате дните на Ботев и Левски, не се срамете да гледате "Време разделно".



Няма коментари:

Публикуване на коментар